Sport en bewegen in de buurt

Ontwikkelmogelijkheden voor buurtsportcoaches en Sportimpuls projecten

 - Sport en Bewegen in de Buurt

Ben je werkzaam als buurtsportcoach, geef je uitvoering aan een Sportimpuls project of ben je van plan om een Sportimpuls aanvraag te doen? Met als doel om mensen in beweging te krijgen en houden? Er bestaan diverse kennis- en (bij)scholingsmogelijkheden om je hierbij verder op weg te helpen. Zo is er voor buurtsportcoaches bijvoorbeeld een nieuwe e-learning ‘Beweging in Netwerken’ en is er voor lokale sport- en beweegaanbieders als (potentieel) Sportimpuls aanvrager of uitvoerder een overzicht opgesteld.

Buurtsportcoach: e-learning Beweging in Netwerken
Als buurtsportcoach heb je als doel mensen in beweging te krijgen. En afhankelijk van je doelgroep heb je daar andere mensen en andere organisaties bij nodig. Een goede samenwerking geeft energie en maakt je aanpak effectiever. Maar hoe bouw je een netwerk en hoe maak je zo’n netwerk sterk en blijvend? Vragen waar je in de e-learning 'Beweging in Netwerken' kennis en handvatten voor aangereikt krijgt, die je in een afsluitende praktijkdag in je eigen praktijksituatie leert te gebruiken.

Het volgen van de e-learning duurt ongeveer 4-6 uur. Als je deze e-learning helemaal hebt gedaan, weet je meer over wat netwerken is en hoe je dat aan kunt pakken. Ook weet je wat de instrumenten innovatiespiraal, netwerkanalyse, veranderdriehoek en tijdlijnmethode zijn en hoe je deze instrumenten kunt gebruiken. De training wordt afgesloten met een praktijkdag.

Meer informatie? Download hier de flyer.

Sportimpuls: overzicht kennis- en (bij)scholingsmogelijkheden
Momenteel worden er verspreid over het land ruim 500 Sportimpuls projecten uitgevoerd om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. Tijdens de start, maar ook wanneer een Sportimpuls project eenmaal loopt of na 2 jaar is afgerond, staat de organisatie voor allerlei uitdagingen. Zoals antwoord op de vragen: ‘hoe verhoog en behoud je het aantal deelnemers of vrijwilligers’ of ‘hoe continueer je een goede samenwerking tussen diverse partijen’?

Overzicht
Om (potentiële) Sportimpuls aanvragers of uitvoerders met dergelijke vraagstukken verder op weg te helpen is er een overzicht opgesteld van bestaande, vaak kosteloze, kennis- en (bij)scholingsmogelijkheden in het land voor sport- en beweegprofessionals, -bestuurders, -kader, -coaches en -vrijwilligers.

Zo kan het werken!
Een voorbeeld uit het overzicht is het traject ‘Besturen met een visie’. Sportimpuls projectleider Michel Spaans van honk- en softbalvereniging Storks vertelt over de meerwaarde van deze scholing voor hun goedgekeurde Sportimpuls project ‘BeeBall en G-honkbal bij Storks!’.

“Als voorzitter heb ik meegedaan aan de scholing ‘Besturen met een visie’. Ik vond dit mooi passen in alle nieuwe ontwikkelingen van de club. Er speelden bij Storks twee grote veranderingen, het inbouwen van een compleet nieuwe afdeling (G-honkbal) en sinds 2013 zijn wij ''Buurthuis van de Toekomst'' geworden. Deze scholing heeft zeker bijgedragen aan een nog betere borging van het hele Sportimpuls project. Het G-honkbal maakt nu onderdeel uit van een aparte commissie in het organigram. Dit heeft direct geleid tot het binnenhalen van de Landelijke G-honkbaldag op 29 mei j.l. Door het te integreren binnen een commissie is de controle nu geborgd. Sportverenigingen hebben gewoonweg te maken met een veranderende sportbeleving en daar moet je in meegaan. Beeball is booming en we hebben naar aanleiding van het ‘Besturen met een visie’ traject gekozen voor een aparte Beeball coördinator die ook na de Sportimpuls doorgaat. Dit is super belangrijk voor de juiste instroom van nieuwe leden. De afgelopen 2 jaar hebben we maar liefst 8 nieuwe teams mogen begroeten waarvan de 1e generatie Beeballers nu alweer doorstromen naar de pupillen. Daaruit voortvloeiend hebben we ook veel ouders binnen die zich nu inzetten als vrijwilligers. Sportimpuls en ‘Besturen met een visie’, een ideale combinatie.” Aldus Michel Spaans, voorzitter Storks.

Meer informatie? Hulp nodig-Sportimpuls