Sport en bewegen in de buurt

Buurtsportcoach aan het woord

 - Sport en Bewegen in de Buurt

Buurtsportcoaches zijn er in vele hoedanigheden. Van uitvoerend tot coördinerend, voor jeugd en voor ouderen, in de wijk of bij de vereniging. Maar in alle gevallen brengen ze verbindingen tot stand, tussen sport en bewegen en andere sectoren. Voor het BUURTSPORTCOACH. magazine zijn 8 buurtsportcoaches/combinatiefunctionarissen geïnterviewd in het voorjaar van 2015. Laat je inspireren door hun werkwijze en ambitie. Lees ook het persoonlijke verhaal van Tineke Meens, oud winnares van de Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris, over een dag uit haar leven.

Wil je het volledige BUURTSPORTCOACH. magazine lezen? De digitale versie tref je hieronder aan. Wil je een exemplaar per post ontvangen? Laat het weten via info@sportindebuurt.nl. Nog meer inspiratie en praktijkvoorbeelden vind je elders op deze website.

BUURTSPORTCOACH. magazine

Frank de Kruijf, buurtsportcoach Huizen
“Het gaat niet alleen om sport. Mijn werkterrein is breder: mensen laten bewegen. Als mensen sporten en bewegen zijn ze ook sociaal bezig. Het maakt ze vitaal”, zegt Frank de Kruijf (53), sinds enkele maanden de eerste buurtsportcoach van de gemeente Huizen en voormalig voorzitter van de plaatselijke gymnastiekvereniging Turnlust. “Het zijn essentiële ervaringen die mensen moeten doormaken wanneer ze langer gezond en verantwoord thuis willen blijven wonen, dé trend van deze tijd.”

Jean-Louis Da Costa Gomez, buurtsportcoach Zoetermeer
“Het is niet gemakkelijk hetzelfde te bereiken als de mensen die hier geboren zijn. Ik heb ook een gouden tand en tatoeages en voor velen voedt dat het beeld dat ze hebben van ‘de Antilliaan’. Maar het gaat er niet om hoe je eruitziet, het gaat om wat je kunt en wilt bereiken”, zegt Jean-Louis Da Costa Gomez (31). Hij is het voorbeeld van hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Hij groeide op Curaçao op in zowel nette buurten als ghettowijken. “Maar ik kwam niets tekort. Op m’n zeventiende kwam ik in Nederland. Waar voor andere scholieren de broodtrommels nog werden klaargemaakt, was ik op mezelf aangewezen. Op de Antillen had ik veel aan sport gedaan, daar lag m’n hart.”

Rik Geurts, buurtsportcoach Boxmeer
Rik Geurts (22) deed zijn eindstage als ALO’er bij Stichting Doejemee en kreeg daar vervolgens een functie aangeboden. De stichting is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Boxmeer, diverse basisscholen, de kinderopvang, peuterspeelzalen en aanbieders van vrijetijdsactiviteiten. Kinderen van ongeveer 2 tot 13 jaar kunnen binnen en buiten schooltijd samen met vriendjes en vriendinnetjes kennismaken met diverse activiteiten.

Johan Annema, buurtsportcoach Nieuwegein
Johan Annema (35) richtte onder de vlag van Ajax en de gemeente Amsterdam de Ajax Campus op voor ‘kansloze’ jongeren uit achterstandswijken. Hij was KNVB-medewerker bij het project Meedoen Alle Jeugd door Voetbal en lanceerde in 2014 SportID Nieuwegein, dat beweegaanbod creëert voor onderwijs, ouderen en mensen met een beperking (Special Olympics) en verenigingskader ondersteunt. Inmiddels is ook de aanzet gegeven tot samenwerking met het bedrijfsleven.

Marianne Dekker, buurtsportcoach Rotterdam-Zuid
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak afgelopen najaar van een revolutie toen hij het complex van Hockeyclub Feijenoord vlak naast de moskee mocht openen. “Hier wonen de meeste kinderen, dan moet je de beste mogelijkheden naar ze toe brengen, van sport tot cultuur. Deze kinderen gaan straks de kracht van de stad bepalen”, sprak de burgervader van Rotterdam. Paul Veldhuijzen en Marianne Dekker (25) stonden vijf jaar eerder aan de wieg van het succes van de HC. “Het was de droom van Paul. Hier in Rotterdam-Zuid waren toen maar ongeveer zeven sportaanbieders, terwijl dat er in qua omvang vergelijkbare gebieden zo’n 200 zijn”, zegt Dekker.

Pedja Djurdjevic, buurtsportcoach Amsterdam
“Ik ben een ervaringsdeskundige, een positieve ADHD’er”, lacht Pedja Djurdjevic (38). “Ik heb op het speciaal onderwijs gezeten en was een hyperdruk kind. Sport had destijds een heel goede invloed op mij.” Zijn roots liggen in Montenegro, maar hij groeide op in Amsterdam en groeide uit tot rolmodel op Amsterdam-IJburg. “Ik ben van de werkvloer, van de mensen. Toen ik in 2012 naar een bijeenkomst in de Stadsschouwburg
werd gelokt, ging ik in sportoutfit. Kreeg ik ineens uit handen van de wethouder de Sportpenning van Amsterdam uitgereikt.” Die kreeg hij vanwege het positief promoten van de vechtsport en de verbindingen die hij wist te maken tussen buurt, school en sport.

Dorien Willems, buurtsportcoach Rijssen-Holten
“Het is goed dat buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen laten zien wat er allemaal gebeurt en wat het belang daarvan is”, zegt Dorien Willems (32), buurtsportcoach in de gemeente Rijssen-Holten, waar zij ook als trainster verbonden is aan de atletiekvereniging. “Overheidssubsidies kunnen immers opdrogen en daarmee alleen red je het niet. Ik werk voornamelijk vanuit de basisscholen van scholenvereniging PCPO. Vanuit het Lekker Fit!-programma probeer ik bijvoorbeeld kinderen bewust te maken van het belang van het maken van gezonde keuzes.”

Judith Menheere, buurtsportcoach Goes
“In Goes hebben we een groot beweegaanbod voor mensen met chronische gezondheidsklachten. Mijn missie is om dat aanbod in kaart te brengen en bij de inwoners onder de aandacht te krijgen, want veel mensen weten simpelweg niet dat het bestaat”, zegt Judith Menheere (45), beweegcoach voor mensen met chronische klachten of beperkingen. “September vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een beweeggroep opgestart voor mensen met longklachten. Dat gaat veel verder dan bewegen alleen. Zij weten van elkaar wat een slechte dag hebben inhoudt, of wanneer het wat zuurstof in de lucht betreft een slechte dag is. We praten ook met hun partners en met ziekenhuis, revalidatiecentrum, thuiszorg en
het Longfonds. Je moet zorgen dat eerder verrichte zorg niet vervaagt.”

1 dag uit het leven van buurtsportcoach Tineke Meens
Bezuinigen op gymlessen in het basisonderwijs, daar moet je bij Tineke Meens (28) niet mee aankomen. In Tilburg gebeurt het tegenovergestelde. De kinderen van basisschool De Vijf Hoeven krijgen elke dag bewegingsonderwijs. “Het zorgt voor een verbeterde concentratieboog”, aldus de winnares van de Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris 2013.